Friday, May 27, 2016

De erfenis



De enige zekerheid die een mens in dit leven heeft is dat we allemaal een keer sterven. De een veel te jong, de ander veel later dan hem (of haar) lief is. Maar we gaan allemaal een keer. Dat is zeker.
En als het dan eenmaal zover is mogen de nabestaanden zich ontfermen over de erfenis – financiën en spullen die eerst van jouw waren. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat ze moeten uitzoeken waar alle papieren te vinden zijn als je de zaakjes (nog) niet op orde hebt….

Tja, de erfenis. Wat laat ik mijn nabestaanden na als ik er niet meer ben. En wat hebben ze eraan?
We gaan het nu niet hebben over geldzaken en papieren maar over feitelijke spullen.
Kijk eens door de ogen van een ander (nabestaande) naar de dingen die je nu bezit.
Wat gaat er gebeuren met al die spullen zoals keukengerei, tassen, dozen vol met wie-weet-komt-dit-ooit-nog-eens-van-pas spullen etc.?
En in mijn geval: wat moeten ze met al mijn quiltmaterialen zoals naaimachines, linialen, rolmessen, garen, patronen en best wel veel stofjes? Er is wel een andere quilter in mijn familie maar zij heeft een andere stijl en houdt van andere kleuren…
Het is goed om eens over na te denken wat er na je dood met je eigendommen kan gebeuren, en maak het bespreekbaar!

Veel mensen hebben wel iets in huis wat hun herinnert aan een dierbare. Bijvoorbeeld een foto, of die ketting die van oma geweest is.
Als je het moeilijk vindt om te beslissen of je iets toch nog een beetje langer wilt bewaren of niet, vraag je dan eens af wat je erfgenamen ermee zouden doen als je er niet meer zou zijn. Zouden zij er blij van worden, zouden ze het willen houden als aandenken aan jou? Of gaat het linea recta naar de kringloop – of nog erger, in de vuilnisbak?
Het antwoord op deze vragen kan je helpen bij je beslissing of je iets wilt bewaren of niet.

En als je denkt dat iemand iets leuk vindt, dan geef je het toch gewoon nu. Waarom wachten tot je er niet meer bent ?

Friday, May 20, 2016

Bewaartermijnen van papieren



Wanneer je aan de gang gaat om je papieren te sorteren is het handig als je weet wat je wel en niet moet bewaren. Want wat moet je nu echt bewaren, en hoe lang? Dat is lang niet altijd duidelijk.
Verderop een lijstje om je op weg te helpen. 

Een paar tips vooraf:
  • Maak een foto of scan van belangrijke papieren. Als er iets gebeurt (er zal maar brand uitbreken) heb je in ieder geval iets om op terug te vallen. Je kunt die bestanden opslaan in "de cloud" of naar jezelf mailen (je zou zelfs een apart/extra gratis e-mailadres hiervoor kunnen aanmaken). Je kunt de bestanden ook op een usb stick kunnen zetten - die moet dan wel weer makkelijk bereikbaar zijn.
  • Noteer voorin de map waarin de papieren bewaart hoe lang iets bewaard moet blijven.
Belasting (particulieren) – vijf jaar

Alle stukken die je hebt gebruikt bij de belastingaangifte, zoals:
  • Jaaropgaven inkomen
  • Jaaropgaven financieel (bankoverzichten digitaal als je aan internetbankieren doet, overzicht schulden en hypotheek)
  • WOZ papieren
  • Rekeningen van kosten die je opgevoerd het als aftrekpost
  • Correspondentie met de belastingdienst
  • Etc.

Papieren die je altijd moet bewaren
Onvervangbare zaken zoals:

  • Diploma’s
  • Contracten
  • Stukken van de notaris
  • Eigendomsbewijzen
  • Trouwboekje, geboortebewijzen, doopbewijzen, adoptiepapieren etc.
  • Garantiebewijzen – tot de garantietermijn afgelopen is, of je het artikel niet meer hebt
  • Medische documenten zoals inentingsbewijzen

Papieren waarvan je altijd alleen de meest recente versie moet bewaren

  • Pensioenoverzicht
  • Verzekeringspolis
  • Bewijs van inschrijving of lidmaatschap
  • Vrijwaringsbewijs na verkoop van een voertuig

Papieren die je maar heel kort hoeft te bewaren

  • Kassabonnen, voor het geval je toch iets moet ruilen – bewaren tot de omruiltermijn afgelopen is.
 Dit geldt ook voor de supermarkt! Het is mij al een enkele keer overkomen dat ik een paar dagen na aankoop een product opende wat (veel te vroeg) bedorven bleek te zijn.

Papieren die je kunt weggooien
Alle informatie die op internet te vinden is zoals:
  • Handleidingen en gebruiksaanwijzingen apparaten
  • Reclame
  • Recepten
Heb je nog meer papieren die aan deze lijstjes toegevoegd zouden kunnen worden? Laat het me weten via een berichtje en ik zet ze erbij.

Friday, May 13, 2016

Papieren



In de loop der jaren verzamelt een mens heel veel papier. Maar wat moet je nu echt bewaren? En hoe bewaar je dat dan?

Volgens de belastingdienst hoef je als particulier geen administratie bij te houden, maar het advies is wel om financiële stukken in ieder geval 5 jaar te bewaren. Dat is namelijk de termijn waarin de belastingdienst nog kan vragen om bewijsstukken.
 
Ik heb jaren geleden tijdens een aanbieding harmonica-mappen gekocht. Dat zijn kunststof mappen met heel veel (12) vakjes waar je papier in kunt stoppen zonder dat je daar gaatjes in hoeft te prikken.
Ik heb de volgende mappen:



  • Verzekeringen – een vakje voor elke verzekering 
  • Pensioen / verzekeringen / garantie – pensioengegevens, trouwboekje 
  • Werk– met loonstrookjes, jaaropgaven, uitkering, etc. 
  • Belasting – met alle stukken per jaar
Verder heb ik nog ordners met andere papieren zoals huis & hypotheek en diploma’s en certificaten.

En dan zwerft er nog heel veel papier waar nog iets mee moet gebeuren of wat nog opgeruimd moet worden op stapeltjes op de tafel, of op de grote stapel in de boekenkast.
Het klinkt allemaal goed georganiseerd  maar toch heb ik moeite om mijn administratie bijgewerkt te houden. Mijn papieren eindigen meestal op een stapel in de boekenkast, en heel af en toe (vooral als het tijd is voor de belastingaangifte) worstel ik alles door.


Dan gooi ik best nog wel veel weg, en andere stukken stop ik op de daarvoor bestemde plek. En daar ben ik dan zeker een paar dagen zoet mee.

Dat moet beter kunnen. Opruimen houdt in dat alles een eigen plekje krijgt. Dus ook de spullen die opgeruimd moeten worden tot ze aan de beurt zijn om op hun permanente opruimplek op te bergen.
Ik heb bij de Action nog een harmonicamap gekocht. Eentje met maar 5 vakken.
Die vakken heb ik als volgt gelabeld:
  • Belasting 
  • Huis 
  • Verzekeringen
  • Werk 
  • Rekeningen
En ik ben begonnen met een klein deel van de enorme papierberg die opgeruimd moet worden te sorteren:
  • Alles wat bewaard moet blijven gaat eerst in deze “werkmap”
  • De rest gaat in de papierbak of stop ik in de papierversnipperaar.
 

Ook gaat vanaf nu elk stuk papier dat ik binnen krijg of in deze map of in dat mooie rode mandje voor oud papier. En 1 keer per maand maak ik de werkmap leeg; de papiermand wordt geleegd zodra hij vol is.

Vanzelfsprekend gaat het wel een poos duren voordat ik al mijn papierwerk echt allemaal overzichtelijk opgeborgen heb, maar het begin is er en dat geeft een goed gevoel.

Friday, May 6, 2016

Cadeautjes



Tijdens mijn leven krijg je wel eens cadeautjes. Hele handige dingen, ontroerende dingen, of heel lelijke dingen die na vertrek van de gulle gever meteen ergens achterin een kast op zolder verdwijnen.
Die kom je dan weer tegen als je gaat opruimen. Van sommige dingen denk je dan “wat moet ik ermee?”

In het boek Opgeruimd van Marie Kondo heb ik gelezen dat je tijdens het opruimen al die cadeautjes gerust weg mag doen. Weggeven, verkopen, naar de kringloop, weggooien – wat dan ook.
Volgens Marie Kondo is namelijk gebaar van de gulle gever het cadeau, niet die mooie tekening van je kind of dat spuuglelijke schilderijtje van je schoonmoeder (bijvoorbeeld).

De knutsels van de kleinkinderen zijn voor mij een verhaal apart. Ik bewaar er een paar en die staan te pronken op een kastje in de kamer. Tot de volgende vol trots gegeven wordt – dan mag de oude weg.
En natuurlijk doe je dat pas wanneer de kindertjes al lang weer naar huis zijn, en wanneer er geen risico is dat ze hun meesterwerk in de papierbak zien liggen.

Vandaag was een kastje in de kamer aan de beurt om opgeruimd te worden. Alles eruit en eens kritisch bekijken. Er zijn was spullen van manlief bij dus die gaan weer terug. Dat komt later wel een keer.
En kijk eens wat ik weer tegenkom: het tafelkleed!

In 1980 heb ik voor onze verloving een tafelkleed cadeau gekregen, zo eentje met een voorbedrukt patroon wat geborduurd moest worden. Ik heb daar heel wat uurtjes werk inzitten, en iedere keer als ik dat ding weer tegenkom zit ik weer zachtjes te lachen. Vroeger vond ik dat ding namelijk fantastisch! Maar nu allang niet meer.

 
 

Dus vandaag gaat hij dan eindelijk toch echt weg. Dat ding is hopeloos uit de tijd, stinkt muf, er zitten bruine (roest?) vlekjes in…..







Ik heb een grote hoek afgeknipt, een hoek waarvan al het borduurwerk klaar is. Die bewaar ik. Dat stuk wordt eerst gewassen en daarna kan hij bij mijn verzameling quiltstofjes.
Het is altijd heel erg leuk om dit soort stofjes in een quilt te verwerken.
De borduurzijde en het kleine schaartje die in een platgedrukt sigarendoosje zaten gaan bij de rest van mijn borduurspullen.

Weer een kastje klaar – en het zonnetje begint te schijnen. Wat wil een mens nog meer?